Onze club, ZVK Eisden-Dorp, gaat voor een compleet nieuwe aanpak op sportief gebied. 

Bij de introductie van onze jeugdploegen, een tiental jaren geleden, werd door het bestuur het plan opgevat om de eigen beloftevolle jeugd volop de kans te bieden om door te kunnen groeien tot het fanionteam.  De realiteit is echter anders gebleken en te vaak werden spelers van buiten de club aangetrokken.

Wat is gebleken: Niet alle aangetrokken spelers betekenden een meerwaarde. Intussen verhuisden wel een heel aantal talentrijke ‘eigen’ spelertjes naar andere clubs omdat de kans om hun voetbaltalent te tonen groter was dan in de club waar ze de jeugdreeksen hadden doorlopen. 

Vanaf dit seizoen volgt een duidelijke strategische switch.  Talentvolle eigen jeugd en/of voormalige jeugdspelers zullen bij ZVK Eisden-Dorp volop hun kans krijgen.  Gedaan met onvoorspelbare transfers en terug shotten met voorspelbaar eigen talent.

Waar misschien vroeger het resultaat van belang was, gaan we nu terug voor het plezier.  We zijn ervan overtuigd dat de resultaten dan ook niet achter blijven.

Reeds voor de vroegtijdige stopzetting van de competitie door de coronacrisis, waren het bestuur en coach, Guy Beckers, druk in de weer om de nieuwe strategie gestalte te geven.  Intussen is het harde werk afgerond en mogen we een aantal voormalige jeugdspelers terug verwelkomen.  Jeugdspelers die heel wat ervaring hebben opgedaan in andere Futsal clubs en die intussen fysisch en mentaal veel sterker zijn geworden.  Bovendien zijn de meeste spelers ook aangesloten bij veldvoetbalclubs die in de hogere provinciale reeksen uitkomen. Deze combinatie is op fysisch gebied sowieso een meerwaarde want – zeggen zoals het is – een wekelijkse training in de zaal, volstaat niet om,  in een fysisch zware sport zoals het zaalvoetbal, het verschil te kunnen maken. 

Spelers moeten goed begeleid worden.  Ook daar hebben coach en bestuur teruggegrepen naar voormalige spelers van onze club.  Zo is hoofdcoach Guy zelf jaren actief geweest als speler maar ook als coach.  Hij zal geassisteerd worden door Dave Vanderlinden.  Dave heeft eveneens heel wat seizoenen met onze club in de nationale afdelingen gespeeld en heeft bij momenten menig rechtstreeks tegenstander tot de wanhoop gedreven.  Sven Coninx moeten we in principe niet meer voorstellen.  Als keeper, bestuurslid, jeugdcoördinator en sinds verleden jaar ook nog belofte coach, heeft hij alle watertjes doorzwommen en kent hij de club als geen ander. Hij heeft trouwens vele jeugdspelers destijds onder zijn hoede gehad.  Dat kan dus niet meer stuk.  Last but not least blijft ook dit seizoen Peter Calsius onze keeperstrainer.  Jarenlang betrouwbaar sluitstuk van ons eerste elftal speelde hij tot voor enkele jaren nog mee in 1ste nat. Afdeling.  Een technische staf met jaren ervaring en met passie voor het spelletje en de club moet de jeugd de inzet en hartstocht geven om het komend seizoen menig tegenstander moeilijk te maken.

Naast de technische staf mogen we de rol van teammanager Ludo Heymans ook niet vergeten.  Hij is de schakel tussen de spelers en technische staf resp. bestuur.  Hij zorgt voor de cohesie binnen het team.  Een niet te onderschatten functie die hij tot nog toe uitstekend invulde.  Met die hele bende jeugdspelers zal zijn rol niet minder belangrijk worden. Integendeel.  We zijn ervan overtuigd dat Ludo dat ook dit jaar uitstekend zal doen.

Uiteraard mogen we alle bestuursleden niet vergeten.  Achter de schermen wordt er hard gewerkt om de club draaiend te houden en tegelijk iedereen proberen tevreden te stellen.  Een dikwijls ondankbare job - voor de buitenwereld niet altijd zichtbaar - die de spil is van een club.  Er zijn intussen enkele nieuwe, jongere bestuursleden bijgekomen.  Jongens die tegenwoordig nog altijd binnen één van onze teams actief zijn en die op vraag van ‘de ouderdomsdekens’ binnen het bestuur, maar al te graag wilden mee instappen. De toekomst is hiermee verzekerd.

Onze club bestaat inmiddels 26 jaar. Van klein ‘dorpsclubje’ groeiden we redelijk snel uit tot een grote zaalvoetbalclub die Eisden-Dorp mee op de ‘nationale zaalvoetbalkaart’ heeft gezet.  We willen dit graag zo houden en zullen er alles aan doen om dat te verwezenlijken.  Dat we voor de eigen jeugd kiezen, is een weloverwogen beslissing: talentvolle spelers, die hun jeugdopleiding binnen onze club kregen, de kans geven zich te bewijzen op nationaal niveau.  Dit moet toch voldoening geven aan iedereen binnen ZVK Eisden-Dorp, zowel bestuur, alle coaches als supporters.  Wij zijn er in ieder geval klaar voor.  Hopelijk zien we dan ook heel wat supporters onze jeugd komen aanmoedigen.

Ik geef tenslotte nog graag mee dat het maken van de team foto's gepland staat voor de komende weken. Dus weldra te zien op deze site.

Tot spoedig in sporthal ‘De Helix’ op een ‘jeugdige’ vrijdagavond!

jeugd